Hanasaaren B-voimalaitos aloitti toimintansa vuonna 1974. Katso tunnelmallisia kuvia vuosien varrelta!

Hanasaari oli nimensä mukaisesti alun perin saari. Kuva 1900-luvun alusta.

Hana_saari

”Tämä maisema muuttuu lähivuosina, kun Hanasaari B:n rakentaminen alkaa. Taustalla Suvilahden savupiiput ja kaasulaitos kaasukelloineen, edessä Hanasaari A:n öljysäiliöt. Kuvamme on otettu A:n katolta.” Näin kertoo henkilöstölehti Sähkösanoma 1/1971.
Hanasaar

”Heinäkuun viimeisenä päivänä pöllähti kaasulaitoksen vanha hiilivarasto hajalle. Mestarillisen räjäytyksen tuloksena. Aluetta on tyhjennetty koko kesän ajan. Hiilivaraston räjäyttäminen oli ensimmäinen näkyvä merkki Hanasaaren B-voimalaitoksen rakennustöiden alkamisesta. Lasse Lehtimäki sai tästä merkkitapahtumasta filimille tämän kuvan lisäksi pari muuta. Enempää hän ei juuri ehtinyt ottamaan, sillä yötäkin mustempi hiilipöly pelmahti ilmoille ja kietoi koko miehen pimeään syleilyynsä.” Sähkösanoma 4/1971

Ha_sortuu

”Ensimmäinen turbiini on sitten Skoda. Sopimuksen allekirjoitustilaisuus oli juhlallinen. Pöydän ääressä vasemmalta teollisuuslaitosten lautakunnan asiamies Hannu Saarinen, sähkölaitoksen toimitusjohtaja Eino Toiviainen, Skoda-Pilsenin varatoimitusjohtaja Jan Rottenborn ja Skoda-exportin kaupallinen johtaja Jaroslav Potmesil. Takana vasemmalta uudisrakennuspäällikkö Leo Neuvo, kaupallinen neuvos Fr. Jezovic Tshekkoslovakian kaupallisesta edustustosta, ins. Josef Drahy Skoda-Pilsenin tehtailta, toimitusjohtaja Olavi Lehto Turbina Oy:stä sekä dipl. insinöörit Martti Aho ja Erkki Vaurio voimalaitosten suunnittelutoimistosta.” Sähkösanoma 1970

Ha_turbiini

70-luvulta työturvallisuusmääräykset ovat kehittyneet, enää ei työmailla lapioida villapipoissa. Kuva on Hanasaaren työmaalta vuodelta 1971.

Ha_tyomaa

Ympäristöasiat olivat esillä jo voimalaitosta suunnitellessa.

”Erityistä huomiota haittojen vähentämiseen

Polttoaineena voidaan käyttää sekä hiilipölyä että raskasta polttoöljyä. Kattila varustetaan erittäin tehokkaalla lentotuhkan erottimella, joka poistaa 99 % savukaasuissa olevasta lentotuhkasta. Tämä yhdessä suhteellisen korkeiden savupiippujen kanssa varmistaa sen, että savukaasuhaitta jää mahdollisimman vähäiseksi.” Sähkösanoma 1970

Lokakuussa 1972 oli jo voimalaitoksen piippu pystyssä.

Ha_piippu

Ylipormestari Teuvo Aura ja toimitusjohtaja Eino Toiviainen kättelevät voimalaitoksen harjakaisissa vuonna 1972.

Ha_kattely

Kuva valvomon vaiheista vuodelta 1973.

Ha_valvomo

Voimalaitosta koekäytettiin vuoden 1973 lopulla.

Ha_kaynnissa

Ha_piippu2

Voimalaitoksen 20-vuotistaipaleesta kerrottiin Sähkösanoma-lehdessä.

Hana_20

Dramaattisia hetkiä koettiin 6.6.1986, kun voimalaitoksella syttyi tulipalo. Sankka savu peitti lähialueen. Uhkaavasta tilanteesta huolimatta suuremmilta vahingoilta vältyttiin ja palo saatiin nopeasti sammumaan. Silloinen toimitusjohtaja Aimo Puromäki piti paikan päällä tiedotustilaisuuden paloauton lavalta.

Hana_palo

Hana_palo1

Hana_palo2

Vanhassa ilmakuvassa näkyy vielä vuonna 1960 valmistunut ja 2007 purettu Hanasaari A -voimalaitos.

HaA_ja_B_ulkokuvat_01

2010-luvulla voimalaitosalueen ympäristö on muuttunut ja muuttuu edelleen Kalasataman asuinalueen rakentumisen myötä.

Hana_ilma_2013
Voimalaitosaluetta hallitseva hiilivarasto on valaistu.

Hana_hiilivarasto

Hanasaaren voimalaitos on nähnyt monta vuosikymmentä ja monta muutosta. Kun tarvittavat viranomaisluvat saadaan, laitokselle rakennetaan järjestelmä pelletinpolton aloittamiseksi 5-7 prosentin osuudella kivihiilen joukossa.
– Uuden polttoaineen tulo kuvioihin on merkki uuden ajattelun ja aikakauden alkamisesta. Pelletit tuovat mukanaan uusia haasteita ja myös uutta mielenkiintoa ”vanhan” laitoksen toimintaan, voimalaitospäällikkö Jarmo Hagström toteaa.

Hanasaari_talvella

Lue lisää Hanasaaren vaiheista tiedotteesta.