Suvilahden aurinkovoimalan nimikkopaneelit tulivat julkiseen myyntiin tänään, vaikka päivä sen kuin lyhenee. Usein kuuleekin sanottavan, etteivät aurinkopaneelit tuota pimeässä ja kylmässä pohjolassa. Auringosta saadaan kuitenkin kulutuksen ja tuotannon tasapainottavaa säätövoimaa.
Aurinko

Sattumanvaraisesti valitun aurinkoisen heinäkuun päivän sähkön tuntihinta, Helsingin Energian asiakkaiden sähkönkulutus sekä Suvilahden aurinkovoimalan mallinnettu tuotanto. Data: Asko Rasinkoski, Soleras.

 

Aurinkoenergia ei vastaa talven kapasiteettihaasteeseen, mutta kesällä aurinko paistaa juuri oikeaan aikaan. Aurinkoisena kesäpäivänä sähkön kulutuksen, hinnan ja aurinkovoimalan tuotannon huiput ovat samaan aikaan, kuten oheisesta kuvasta nähdään. Kärjistäen voisi sanoa, että auringosta saadaan säätövoimaa pitämään kulutus ja tuotanto tasapainossa.

Todellisuudessa aurinkovoimalaa ei säädetä säätövoiman tavoin, mutta voimalan tuotanto on helppo ennustaa, sillä auringon liikkeet taivaalla tunnetaan. Edes sääennusteiden virheet eivät vaikuta ratkaisevasti tuotantoennusteeseen, koska noin puolet aurinkopaneelin tuottamasta sähköstä on peräisin hajasäteilystä. Yöajan tuotannon ennustaminen on erityisen helppoa – tosin eipä öisin sähköä kulutetakaan päivän veroisesti.

Tule mukaan tuottamaan aurinkovoimaa!

Keskelle Helsinkiä rakennettavasta Suomen suurimmasta aurinkovoimalasta kuka tahansa voi hankkia 4,40 € kuukausimaksulla oman nimikkopaneelin, jonka tuotanto on nähtävissä reaaliaikaisesti. Tämä on ensimmäinen kerta, kun yksityishenkilö voi alkaa tuottaa aurinkosähköä ilman investointia omaan pienoisvoimalaan. Jokaisella on nyt mahdollisuus omilla valinnoillaan lisätä kotimaisen ja uusiutuvan energian tuotantoa, joka vastaa oikea-aikaisesti kysyntään kesällä.

Hanki oma nimikkopaneelisi täältä, seuraa Aurinkovoimalaa Facebookissa ja osallistu keskusteluun Twitterissä hashtagilla #aurinkovoimala!

Aurinkovoimala