Vierailijoita hämmästytti avointen ovien päivänä 16.1. Vuosaaren maakaasuvoimalaitoksen siisteys. Siistiä oli kävijöiden mukaan myös se, että pääsi vihdoinkin katsomaan, mistä se sähkö oikein tulee.

”Se sai lähtemään, ettei tällaisia tilaisuuksia muuten ole”, kommentoi yksi vieraista.

Kehitysohjelma kirvoitti kuulijoista monia kysymyksiä, joihin vastasivat Vuosaaren uuden monipolttoainevoimalaitoksen suunnittelua johtava Markku Saukkonen ja Vuosaaren voimalaitospäällikkö Jyrki Hanioja. Kuulijat halusivat muun muassa tietää, mitkä hakkeen, pelletin ja biohiilen energiasisällöt ovat, miten käsitellään polttoprosessissa syntyvä tuhka ja miten turbiinien modernisointi nykyisessä B-voimalaitoksessa on vaikuttanut typen oksidien päästöihin. Toisin sanoen yleisössä oli mukana runsaasti asiaa tuntevia henkilöitä.

Kävijöiden ikähaitari ulottui yksivuotiaasta yli 80-vuotiaaseen. Jälkimmäinen miettikin kahvipöydässä, miltä alueella mahtaa näyttää siinä vaiheessa, kun yksivuotias tulee kasikymppisenä kylään.

Se, mille Veijo Uotinen ja Mirjami Rajamäki voimalaitoskierroksella nauroivat, jäi meiltä voimalaitoksen taustamelun takia kuulematta.

Yllätyksiä ja ihmettelyä

Vieraita yllätti  se, miten suuri osa Helsingin sähkön ja lämmön tuotannosta tulee Vuosaaresta. Kävijät myös pohtivat, miten polttoaineiden kuljetukset aiotaan jatkossa hoitaa.

Tyytyväisyyttä toi se, että kymmenen vuoden ihmettelyn jälkeen löytyi vastaus siihen, poltetaanko laitoksella kivihiiltäkin. Ei polteta. Ihmettelyyn antaa aiheen kaasulaitoksen viereen sijoitettu hiilikasa, joka on huoltovarmuuskeskuksen polttoainevarasto.

Kiitoksia ja korvan taakse laitettavaa

Kaikkein eniten kuului kiittävää palautetta siitä, että tämänkaltaisia tapahtumia järjestetään. Nuoremmatkin vierailijat sanoivat oppineensa paljon siitä, miten laitteet toimivat. Pariltakin suunnalta pidettiin esillä sitä, miten ystävällistä ja yleisöä arvostavaa oli isäntien esiintyminen. ”Ei katsottu, minkä kokoiset kengät tulijalla on”, kiteytti eräs kävijöistä.

Voimalaitospäällikkö Jyrki Hanioja kertoo kuulleensa kehotuksen pitää enemmän yhteyttä vuosaarelaisiin, ”jotta voidaan sanoa, että tää on meiän laitos”. Se oli hänen mielestään mielenkiintoinen näkökulma ja korvan taakse laitettava ajatus.

 

Varsinkin öljy- ja turvevoimalaitoksissa käyneet vierailijat hämmästyivät kaasuvoimalaitoksen siisteydestä.